Edmond undrar hur man skapar intressanta miljöbeskrivningar

Jag vet att min fråga inte har ett enkelt svar, men som nybörjare har jag ett jätteproblem med mitt skrivande, vilket är miljöbeskrivningar.

Läste er artikel om detta ämne, vilket hjälpte en hel del, men jag känner fortfarande att jag har svårt att måla upp en bra bild för läsaren.

Framförallt känner jag att mitt vokabulär är väldigt begränsat i dessa moment och jag blir inte alls nöjd med mitt språk.

Det blir ofta väldigt simpla meningar som exempelvis: ”Rummet hade vita väggar” eller ”På golvet låg en präktig matta som såg ut att vara av persiskt ursprung”.

Visst beskriver jag omgivningen, men som läsare får man ingen riktig känsla för platsen.


Skrivakuten svarar

Grundorsaken till detta vanliga problem är lika enkel som skrämmande – förmodligen är du inte särskilt intresserad av hur olika miljöer faktiskt ser ut.

Vissa människor lägger märke till varenda detalj i ett rum, eller på en plats. De har ofta ett intresse av just sådana detaljer, av estetiska eller andra skäl.

Andra bryr sig väldigt lite om hur det ser ut. ”Hoppsan, hade hon neongröna gardiner och svart golv? Det tänkte jag aldrig på…”.

Då gäller det att satsa på det man är bra på. Själv lägger jag inte märke till så mycket, och för mig har det visat sig passa bra att skriva teaterpjäser – för dialog är jag desto mer intresserad av.

Givetvis ska man också försöka komma nån vart med att utveckla sin förmåga att skriva miljöbeskrivningar även om man inte har det naturliga intresset.

Mitt bästa tips är följande:

Engagera dig i din berättelse. Känn efter hur dina aktörer tar sig från ett ställe till ett annat, hur de då agerar, och hur det ser ut där de hamnar. Är det något i miljön, till exempel en vacker tavla, eller varför inte en mörklila sammetssoffa, som kan spela en roll i scenen?

Efva-Lena slog upp dörren till kontoret och spärrade upp ögonen när hon såg sin chef ligga fullständigt utslagen i en enorm mörklila soffa. Hon sprang fram emot honom, men snubblade på en präktig matta som såg ut att vara av persiskt ursprung, och föll över honom.

Det där räcker väl långt för att etablera en bild i läsarens huvud?

Mitt näst bästa tips är: ta en bok du gillar – läs ett avsnitt med en miljöbeskrivning du tycker är riktigt bra. Och analysera det noga! Varför är det bra? Hur många ord behövde författaren för att skapa bilden av miljön?

Lär dig av dem du beundrar!

Tagged with:
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Frågespalten
När funkar det att skriva i första person? Citattecken eller talstreck? Hur kommer man igång? Kolla in Frågespalten!
Skicka in frågor
Har du också frågor om skrivande? Skicka dem till Skrivakuten!
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.