Johan undrar hur han ska kunna slutföra Romanen

Jag har en stor dröm i livet. Att få lämna efter mig något reellt, att få skapa någonting, att bryta ekorrhjulets enformiga bana och dela med mig av mina tankar till andra. Jag vill skriva en bok! Och så klart vill jag ju att folk läser den och gillar den :)

Problemet är inte att jag inte kommer på några intriger, idéer, manus eller liknande. Jag har massor med namn på platser, karaktärer osv. Tonvis med material helt enkelt.

Problemet är att jag inte kan skriva… Tid och plats finns, möjlighet likaså. Men jag är för otålig. När jag börjar kan jag inte slappna av och släppa tanken på hur mycket det är kvar och jag får för bråttom i rädsla för att jag ska förlora passionen för min bokidé och tröttna på den innan jag hunnit klart.

Som längst har jag kommit 90-100 datorskrivna sidor innan jag känt ”nah, det kanske inte var en så kul idé trots allt”.
Men det är inte idén det är fel på, det är mitt tålamod.

Det jag undrar är, hur hittar man folk som är tvärtom?!? Folk som bara älskar att skriva och kan sitta i timtal och bara skapa? Jag behöver en motpol! En person som kanske inte kommer på de där fantastiska platserna, fyndiga intrigerna och de stora personerna. En person som skulle vilja lyssna på min berättelse, och sedan skriva ned den på papper? En person som har skapandet men inte idéerna!

Jag har övervägt att skapa ett manus och ge det till en spökskrivare, men det har jag inte råd med.

Jag behöver en person jag kan dela äventyret och resan med och skapa något tillsammans med. En yin och en yang.

Hur skulle jag bäst kunna hitta en sådan person?


Skrivakuten svarar

Det låter som om du gett upp hoppet om att kunna skriva den där romanen alldeles själv. Jag undrar om du inte borde fortsätta dina försök ett tag till…

Jag får känslan av att du går in i projektet på helt fel sätt!

Att ha som utgångspunkt att man ska skapa något stort och odödligt när man sätter sig och skriver är ungefär lika upplyftande som att plötsligt bli president för ett jättelikt land och få som sin första uppgift att mäkla fred i Mellanöstern.

Du bör komma ihåg att människans själ består av ungefär tio procent medvetet och nittio procent omedvetet. Tricket är att släppa fram den starka omedvetna kraften och hålla tillbaka medvetandet.

För det är ditt omedvetna som har massor att förmedla, och det är ditt medvetande som sätter stopp genom att sätta upp orimliga krav.

Här är ett bra knep för att släppa fram din inre röst:

 • Skriv under en kvart ned trettio kapitel- eller scenrubriker på post-it-lappar. Tänk inte för mycket, du har bara trettio sekunder på dig för varje rubrik! Dom behöver inte hänga ihop det minsta.
 • Nu är du utpumpad av denna ansträngning – gör nåt helt annat några timmar eller dagar.
 • Sätt dig med dina trettio små lappar och skriv några korta anvisningar om vad som ska hända i kapitlet/scenen.
 • Nu är du utpumpad av denna ansträngning – gör nåt helt annat några timmar eller dagar.
 • Du har alltså trettio scener som till synes inte alls hänger ihop – men för dem ändå i en ordning tills du tycker att de trettio lapparna börjar och slutar på rätt ställe.
 • Nu har du fått ihop ett utkast till en hel roman. Om du får ihop tio sidor för varje kapitel/scen har du en mindre tegelsten som omfattar 300 sidor.

Hur gick det där till? Jo, genom att undvika logiskt och kronologiskt tänkande släpper du fantasin fri. Och det är fantasin som fixar till intrigerna. Jag lovar att dom där lösryckta scenerna kommer visa sig hänga ihop alldeles fantastiskt bra till slut. Ditt omedvetna kommer att hjälpa dig.

När du sen skriver scenerna behöver du ju inte alls ta dem i ordning. Och kom ihåg att det ska vara roligt att skriva – du behöver inte vara president för det där landet, det räcker att du spänner av och har kul. Texten kommer hjälpa dig på vägen om du har en lättare inställning.

Så några ord om medhjälpare: tyvärr vet jag inte nåt bra sätt att hitta en yin- eller yangperson (om du fortfarande känner att du behöver en dylik).

Har du tur hör nån av Skrivakutens läsare av sig – jag kan isåfall förmedla kontakten via den här sidan.

Tagged with:
 

En kommentar till Har flera färdiga idéer, lyckas inte skriva dem!

 1. Perny skriver:

  Jag känner igen mig väldigt i problemet. Jag hade det under många år. Jag var självkritisk och missnöjd med det jag producerade, tröttnade och storyn jag brann för slocknade innan jag hann färdigt. Jag läste Stephen Kings ”On writing” och den ställde allt på huvud för mig. Jag själv är inte den där planerande personen och det sätt som sägs här har inte fungerat för mig, men att bara skriva på och släppa kraven, det fick mig att komma igång. Jag tillät mig själv att skriva dåligt, jag hittade det roliga i att vara med mina karaktärer helt opretentiöst utan att ha förväntningar om storhet. Huvudsaken var att jag hade en text som jag sedan kunde jobba med tills jag var nöjd.

  Lite samma sak som sägs här fast utan planeringen, för den är ju inte för alla utan kan vara hämmande för vissa, t.ex. mig.

  Lycka till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Frågespalten
När funkar det att skriva i första person? Citattecken eller talstreck? Hur kommer man igång? Kolla in Frågespalten!
Skicka in frågor
Har du också frågor om skrivande? Skicka dem till Skrivakuten!
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.