Angie funderar över om det är bra med feedback under skrivprocessen

Jag håller på att skriva på en berättelse som jag hoppas en dag ska bli en bok.

Det är så här att efter flera omskrivningar och utskick har jag skrivit klart det första kapitlet och jag känner mig nöjd med det jag har åstadkommit, men även att jag känner att jag inte kommer längre på egen hand.

Därför undrar jag när det kan vara bra att låta någon annan läsa det man skrivit, är det när hela berättelsen är klar eller för varje kapitel, och ska man bara låta någon enstaka person läsa ens text eller kan det vara en fördel att flera läser den?


Skrivakuten svarar

Personligen så delar jag aldrig med mig av mitt skrivande innan jag är klar. Det känns som om min berättelse och mina idéer på något sätt späs ut och blir förtunnade om jag pratar om dem, eller låter nån läsa.

För mig blir det också en känsla av att tappa initiativet och ansvaret för mitt skrivande – skulle nån annan alltså veta bättre än jag själv vad jag vill skriva om och hur jag bör uttrycka mig?

Detta bör alla se upp med, för innan man testat så vet man inte hur man reagerar på ”tidig feedback”.

Jag vet att många funkar som jag i detta avseende, och gör man det kan ett helt romanprojekt bli förstört på grund av andra människors mer eller mindre välgrundade och kunniga åsikter.

Sen finns det också massor av författare som tycker att det är en mycket viktig del av skrivandet att dela med sig av texten på ett tidigt skede, man får nya idéer, kan känna sig peppad, med flera positiva saker.

Som du kanske förstår av mitt svar så måste du själv finna ut vilken metod som passar dig bäst. Du ska inte dela med dig av texten ”för att det är bra att dela allt”, eller ”för det gör ju alla som skriver”, utan för att det verkligen ger en extra kvalitet till din text, och för att du själv känner att ditt skrivande inre mår bra av det.

Du säger att du inte kommer längre på egen hand – jag vill påstå att det kanske du visst gör, men möjligen ska du försöka hitta nån metod för att frigöra ditt skrivande. Det låter som du drabbats av något som åtminstone är besläktat med skrivkramp, och på Författartipsbloggen hittar du en liten artikelserie i ämnet.

Om ”skrivkramps-tipsen” inte är dig till nån hjälp, pröva lite försiktigt att dela nån sida eller två av din text, och känn efter om feedbacken hjälper eller stjälper dig.

Kanske nån av Skrivakutens trogna läsare också vill dela några erfarenheter med dig…

PS. Du kan också spana in min sida om Sveriges bästa skrivbloggar, skrivforum och skrivarsajter, där du hittar en massa matnyttigt, bland annat för den som gillar att dela med sig av texter!

Tagged with:
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Frågespalten
När funkar det att skriva i första person? Citattecken eller talstreck? Hur kommer man igång? Kolla in Frågespalten!
Skicka in frågor
Har du också frågor om skrivande? Skicka dem till Skrivakuten!
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.