Lovisa undrar hur man kan få romanen att hålla längre än trettio sidor

Hej, jag är en sextonårig tjej som skrivit så länge jag kan minnas. Jag har fått mycket beröm för både dikter och sagor och noveller. Då menar jag inte bara från föräldrar som säger att jag skriver bra bara för att de inte vill göra mig ledsen. Jag menar riktigt beröm. Det är flera som börjat gråta när jag läst upp mina dikter t ex. Och ingen som jag läst mitt verk för kan fatta att det är en sextonåring som har skrivit det där.

Men jag vill skriva en lång roman. Men varje gång jag ska skriva en lång historia så slutar det ändå med att den bara blir 30 sidor. Det händer för mycket på för kort tid i mina berättelser.

Ungefär som att i början av berättelsen får en ung kvinna reda på att det vilar en förbannelse över henne och två sidor efter är förbannelsen bruten.

Snälla svara! Att bli författare är min dröm och jag skulle ge vad som helst för att få bli det!


Skrivakuten svarar

Lovisa, du är inte ensam om detta bekymmer, du är i gott sällskap. Och kanske är det inte bara ett bekymmer, utan också en styrka?
Det finns framförallt tre möjliga orsaker till att dina romaner blir alltför korta:

 1. Du är som person lagd för att skriva korta koncentrerade texter. Kanske noveller, artiklar, essäer.
 2. Du ogillar tråkiga saker som miljöbeskrivningar och transportsträckor mellan spännande händelser – då kanske du istället passar för att skriva teaterpjäser, där ju hela tiden handlingen förs fram av dialogen.
 3. De historier du hittar på är inte tillräckligt fyllda av aktörer och intriger / underintriger och händelser och dialoger för att fylla upp en hel roman.

Jag förstår ju av din fråga att du verkligen vill skriva en roman, så även om jag tycker att dikter och noveller och sagor är precis lika fint som romaner så ska jag försöka hjälpa dig med ett tips som brukar funka.

Använd dig av storyboard-metoden för att för att skapa en rik och komplex berättelse!

Använd dig av tomma pappersark; på varje pappersark skriver du ner en scen som du vill ha med i din roman.

Anteckna vilka människor du behöver för att fylla de olika scenerna, och ge varje människa (aktör) ett eget pappersark där du skriver upp saker och händelser som beskriver just den aktören på ett intressant sätt.

Strax har du massor med scener och aktörer, och om du sen kompletterar med att göra tankekartor kring allt detta för att binda ihop och utveckla intriger och underintriger ytterligare… ja, då har du till slut ett riktigt bra underlag för ditt romanprojekt.

Skriv sen lite provscener här och var för att se vart din berättelse för dig. Strax har du massor av sidor med text att utgå från.  Bygg på mer och mer. Gör om sånt du inte gillar, ta bort sånt som stör dig för mycket, utveckla sånt som fångar ditt intresse…

Läs mer här om storyboard-metoden. Och lycka till!

Tagged with:
 

4 kommentarer till Efter trettio sidor tar romanen slut

 1. Elin skriver:

  Jag skulle kunna ge ett litet tips!
  Jag skriver nästan bara långa berättelser och jag gör som så att jag använder datorn där jag skapar ett dokument (i Word) där jag skriver ner vad som ska hända i kapitlen (jag skriver ner ganska mycket detaljer som t.ex. vad som ska sägas), vilka som är med osv. Sen skapar jag ett annat dokument där jag skriver ner i vilken ordning kapitlen ska komma. Detta kan vara ett bra sätt att få överblick om hur handlingen går framåt och hur aktörerna utvecklas, men sist men inte minst: alla händelser hamnar i rätt ordning också!
  Det är en metod jag använder mig utav.

 2. Lovisa Bonde skriver:

  Tack så mycket för tipsen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Frågespalten
När funkar det att skriva i första person? Citattecken eller talstreck? Hur kommer man igång? Kolla in Frågespalten!
Skicka in frågor
Har du också frågor om skrivande? Skicka dem till Skrivakuten!
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.