Marie undrar om hon hittat ett avancerat sätt att fly skrivprocessen

Jag har en fundering kring min fantasybok. Den är på god väg och storyn känns riktigt bra i själen. Just nu håller jag på med bok 1 av 7 och är på kapitel 9 av 28. För tillfället har jag pausat skrivandet då jag behöver sätta mig och ge karaktärerna mer passande namn, bakgrunds historia och hemligheter.

Skapar även en namnbank i en enskild bok och ritar kartor över länderna/världen, funderar över regler och ologisk logik som ska presenteras i historien utan att bli fakta.

Det är alltså ett enormt förarbete jag sysslar med. Efter att ha läst om Rowling, Tolkien, Grisham, L. Snickets och många andra så inser jag att även de med fler i början av sitt skrivande skrev om sina första kapitel och skapade massiva mind maps.

Min fråga är om detta är ett tecken på noggrannhet eller om jag flyr själva skrivprocessen.

Det känns ibland som att jag hellre skapar världen än skriver historien om den, fast att jag konstant vid sidan av jobbar in karaktärer och nya stories / twister.

Hoppas du förstår min fundering, mer än frågan. Tack för en otroligt givande författarblogg på svenska!


Skrivakuten svarar

Det var en lång fråga, och den förtjänar ett kort svar.

Det verkar som du har en härlig tid tillsammans med dina aktörer, kartor, världar, händelser och alla hemligheter. Det är omöjligt att skriva allting i ett sträck, det är alldeles utmärkt att fördjupa sig i intriger, scener och så vidare av och till.

Släng oron på soptippen, lita till att din inre kraft hjälper dig att fokusera på rätt saker vid rätt tillfällen.

Du jobbar som en riktig författare, tvivlar på din arbetsmetod som en riktig författare, och nån gång kommer kanske massor av läsare glädja sig åt allt arbete du lagt ned på dina berättelser!

Tagged with:
 

2 kommentarer till Är jag galen med allt mitt förarbete?

 1. Jannike skriver:

  Jag faller själv ofta i fällan att skrivandet ska vara ett projekt med en start- och slutpunkt. Men så kan det inte vara…det är en process, en spiralrörelse utan tidsaxel, utan prestationskrav. Lust, utveckling, glädje, insikter – det är ju livets hela mening. Blir det en bok – jättebra, blir det inte en bok – jättebra :)

 2. Tonje skriver:

  Det här är ju jag! Jag skriver inom samma genre, gör samma sorts grundliga förarbete och tar ibland långa pauser i skrivandet för att komma ”ikapp” alla de där röda x:en som jag har slängt in för att jag inte har namn/egenskap/referens till det jag just nämnde i förbifarten.
  Ibland kan jag ägna dagar åt att skriva stödanteckningar, persongallerier och utdrag ur konversationer, och känner då också som att jag flyr undan det ”seriösa” skrivandet, men förr eller senare kommer en motivationsvåg och då går det undan!
  Så jag har slagit mig till ro med att kreativiteten bör användas så mycket som det bara är möjligt då den kommer, och att man inte ska försöka styra den för mycket med ”borden” och ”måsten”, för då kanske den blir sur och går och gömmer sig.
  Lita på magkänslan och följ med dit den bär dig – du kommer dit du ska till slut. :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Frågespalten
När funkar det att skriva i första person? Citattecken eller talstreck? Hur kommer man igång? Kolla in Frågespalten!
Skicka in frågor
Har du också frågor om skrivande? Skicka dem till Skrivakuten!
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.